четвъртък, 1 декември 2011 г.

Коледният календар

Едва ли има женски блог, в който темата за Коледен календар този месец да бъде подмината. Е, и аз реших да споделя за нашия първи опит. 
Големият ми син е на 3г4м и реших, че тази Коледа вече би могъл да оцени и да се зарадва на Коледен календар. Започнах да мисля за дизайна и материалите още в началото на ноември. Рових из сайтове, проверих откъде могат да се закупят материали и всичко това с ясна сметка докъде се простират моите собствени ръкотворни възможности. Те, повярвайте, не са големи, макар че покрай децата открих, че въображението, сръчността и търпението ми са доста разтегателни понятия.
И така, спрях се като начало на календара от Крокотак - обичам оригамите, а и идеята е хем простичка и лесна за изпълнение, хем ефектна. Купих цветни картони, а в един случаен магазин попаднах на дървени щипки, около 5 (пет!) пъти по-евтини от аналозите, които се продават в магазините за художници. От сватбата ни беше останало едно руло хартия, от което бях сгъвала подаръците за гостите - жерави. Сега го използвах, за да изрежа и очертая номерата за всяко пакетче. Прикрепих ги към пакетчетата с телбод. Намерих стари подаръчни панделки и прикрепих с щипките по 6 пакетчета на всяка панделка. Предварително бях изрязала от капака на кутията от новите ми ботуши и облепила със зелена хартия шаблон на коледна елха - като допълнителна украса за календара.
Календарът е почти готов, нямаше да се справя без двамата си помощници, разбира се! Остана ми само да измисля дребни подаръчета и занимания, но си дадох време и прецених, че ще ги измислям ден за ден, според настроението ми и семейната програма за деня. Имах накупени около дузина дребни подаръчета като малки пъзели, водни бои, кукли за ръце и за пръсти, книжки, дискове с филмчета за Франклин (настоящият фаворит на Никола) и книжки за оцветяване. Освен тях слагам в пакетчетата различни занимания, като "да напишем писмо до дядо Коледа" (това беше за вчера), "домашен куклен театър с новите кукли" (това е за днес и от сутринта ме ръчка да правим куклен театър за Джунглата, ще трябва да импровизирам), "печене на сладки", "месене на питки", "изработване на играчки за елха от глина", "на гости у баба", "семейна игра на криеница", "изрязване на снежинки от хартия" и каквото още ми хрумне и преценя, че ще е относително подходящо за тригодишното ми хлапе.
Засега не успяваме да приобщим по-малкия ми син към заниманията, но и за него има предвидени дребни подаръчета. Той обаче твърде успешно ни саботира творческите игри, така че е истинско предизвикателство да успеем да изпълним замислените за деня занимания, докато Борис е буден :)
Радостта от готовия календар и изненадите от подаръците и заниманията обаче са големи и си струват дребните неудобства. Календарът е първото нещо, което виждаме сутрин, щом се събудим. Закачихме го на стената в спалнята ни и много му се радваме. Дори Максим предложи да го оставим там и за след празниците :) Вече имам идея за коледен календар за следващата година, а тогава може да ми се наложи да правя и по два календара - по един за Никола и за Борис. Тъкмо и забавлението ще е двойно!

2 коментара:

  1. Браво, колко интересно, и нашата задача беше да напишем писмо до Дядо Коледа за вчера... много е красив календара. Прекрасни мигове и весели задачки ви пожелаваме от сърце.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Иве! И на вас с Верето и Дарето прекрасни празници! Аз не съм ти казала, че съм страхотно впечатлена от вашата къщичка за феи - чудна е!

    ОтговорИзтриване